tisdag 2 mars 2010

Kriget i Afghanistan: en jakt på pengar och naturresurser

Vi är som land medhjälpare till ett krig som inte alls går ut på det media och USA vill att vi ska tro att det handlar om. Vi luras att tro att kriget i Afghanistan handlar om att bekämpa terrorism och att bygga ett demokratiskt land. Detta kan inte vara mer fel.

Det handlar som allt annat om en jakt på pengar, resurser och makt. Bland de "marknader" som omsätter mest pengar i världen finns vapen, droger och olja/gas. I och med kriget i Afghanistan kan USA och de företagen bakom tjäna enorma pengar. Att vapen industrin tjänar på krig råder det ingen tvivel på. Nya uppgifter har även kommit som berättar att Afghanistan sitter på mineral- och petroleumreserver värda uppskattningsvis 1000 miljarder dollar, ännu en fullträff för de som vill komma åt de resurserna. Lägg då även till att Afghanistan är en av de största producenterna av opiumvallmo så har du i ett och samma land så mycket potentiell vinst att det blir svårt att ignorera.

Expressen rapporterar idag om en hemlig UD-rapport som säger "- Vi vinner varken kriget på marken eller i media" man går vidare och kan läsa "Om man ser på varför utländska trupper gick in i Afghanistan för åtta år sedan så har man misslyckats. Man skulle stoppa talibanerna och bygga upp ett demokratiskt samhälle men har inte lyckats med något av detta."

Men det är ju helt klart att det inte har varit planen, planen verkar snarare varit att kunna främja vapenindustrin samtidigt som man kunnat skrämma hemma- opinionen med "terror-kortet" och få Amerikanska folket att acceptera inskränkningar av rättigheterna i landet. Nu där emot verkar dom vara på väg in i fas 2 man arbetar mot att kunna prata med Talibanerna och komma till något slags avtal. När det väl är klart, och det kommer det bli när man visar vilka pengar som finns i det, kommer de enorma naturresurserna börja skördas. Vänta bara och se... Ett avtal och en fredligare situation i Afghanistan skapar dock ett problem, vart ska vapenindustrin tjäna sina pengar? Lösningen är ju givetvis ett nytt krig och Iran verkar vara nästa logiska mål om man ser ekonomiskt på det hela.

Det är ju nu inte bara Afghanistan som utsätts för denna nya världsordningen, när befolkningen växer stiger också resursbehoven och de ekonomiska ekorrhjulen går allt snabbare mot en kollaps. Jordens resurser blir mer och mer eftertraktade och fler och fler länder arbetar med att säkra resurser till sina växande befolkningar. Både Europa och Kina är bland de länder som slåss om att köpa upp och hyra bördig jord i tredjevärlden för att kunna mätta sina egna befolkningar. I vissa länder produceras lika mycket som sedan flygs ut som sedan ges i bistånd. Men det som ges i bistånd är mat av sämre kvalité som vi dumpar i tredje världen.

I media: Ex, Ex, Ab

4 kommentarer:

Teleterror sa...

Tack som fan!!!
Hur kommer det sig att folk har missat det så uppenbara syftet med "Afghanistan insatserna".

Det går snack om att t ex legalisera opiumet i afghanistan, vem gjorde det olagligt för att behöva legaliseras och för vem ska det legaliseras undrar jag? Drogkliniker ska avgifta folket och man ska odla saffran och potatis är en annan genialisk plan.

Hur fan kan man köpa sånt bullshit och tycka det är bra, för vem skulle det va bra för egentligen. Men inte nog med det vad fan har det med Sverige att göra, fikarumsjidder? Helt ofattbart att folk ens har tid att nysta i afghanska bönder och hur dom ska leva sina liv.
Nej spruta i er mer svinvaccin och låt afghanerna ha sina getter och opium ifred är min mening.
Och till alla våra stridspittar som åker och skjuter med sina ak4, ibland kan det hända att nån skjuter tillbaks!!! Surprise!

Det är vad som händer i krig folk dör, sluta bli förvånade och chockade det är hela vitsen med gevären och utbildningen som soldat. Folk dör i krig vill du inte va med på dom reglerna ge fan i att kriga. Enkelt! Borde kanske ingått i utbildningen "lumpen" på svenska. det är inte spännande, det är farligt.

Sara sa...

Skönt med någon som är ärlig och skriver hur det är!

MVH Sara

Anonym sa...

Jag har tyckt på denna sida. Förmodligen ska jag alltid (eftersom jag kommer att fortsätta läsa, tycka; att du har ett otroligt dåligt språkbruk. Men jag älskar sidan, ditt sätt att tänka, dina analyser, det enkla språket och framförallt; du skriver det många tänker. Keep up. Du når ut.

Anonym sa...

Du nämner ingenting om sovjet...... det är pgr av dem som oroligheterna i Afghanistan började. 1979 gick sovjet in med markstyrkor allt pgr av att de ville ha mer makt, och ett bra grafiskt läget(nära till mellanöstern,indien och asien) sovjet ville utöka sitt imperium. Det såg till att afghanska kommunistpartiet fick makt, och befolkningen demonstrerade och då gick det in med marktrupper. Gerilla(Mujaheddin) trupperna som stod emot sovjetiska trupperna var en blandning av muslimska aktivistiska grupperingar. CIA hjälpte dessa grupper med pengar och vapen för att de lättare skulle kunna stå emot sovjet.Det gav dessa utbildning med mera och det var frivilligt att gå med i afghanska frihetstrupperna. Där bland annat usama bin laden anslöt sig till. Det lyckades stå emot sovjet väldigt bra trots att sovjet var överlägset i antal och i mordenitet. 1989 drog sig sovjet tbx efter 10års krig med stora förluster, Afghanistan var nu totalt sönder bombad vilket gjorde att alla grupperingar/minoriteter försökte ta makten nu när ingen stat fanns, det blev inbördeskrig mellan Gerilla och Kabulregim.