lördag 6 augusti 2011

Elenin - ofarlig eller början till slutet?

Kometen Elenin eller C/2010 X1 som den riktiga benämningen är har skapat en hel del olika konspirationsteorier. Jag tänkte i detta inlägget lista några av teorierna och några iakttagelser som jag tycker verkar aningen suspekta. Låt oss börja med några av de olika konspirationsteorierna.

1 Elenin kommer krocka med jorden
Nej, i den bana som kometen ligger i nu kommer det vara långt mellan oss och Elenin. Om vi har tur kan vi se den med riktigt bra kikare från jorden när den är som närmast. Men om något eller någon skulle påverka kursen kan det ju hända att den kommer närmare. Asteroiden 2005 YU55 kan möjligen samspela med Elenin och gör att de båda gör små kursändringar. Det skulle potentiellt kunna vara farligt då YU55 i nuvarande kurs kommer passera mellan jorden och månen.

2 Elenin är en dvärg stjärna
 Nej, Elenin skulle i så fall avge en massa värmestrålning och vara betydligt större än vad den är. Inget tyder på att detta skulle kunna vara sant.

3 Elenin är den blå stjärnan som nämns i Hopi indianernas profetia
 Denna variant är är lite svår att varken avfärda eller tillstyrka då den dels bygger på en profetia, sen vet vi inte om den ens kommer att ses från jorden med blotta ögat. Vem vet?

4 Elenin är en cover up för något annat som kommer efter Elenin
Svårt att säga,Inge har upptäckt något sådant objekt (officiellt) och därför är det svårt att ta ställning till.

5 Elenin är en planet (Nibiru, planet X etc.)
Nej, Detta är inte planet X. Den är helt enkelt för liten för att vara en planet.


6 Elenin kommer att täcka solen och skapa en 3 dagar lång solförmörkelse
Nej, Den är så liten att den inte kommer att täcka solen. Möjligtvis kan kometens koma eller gasmoln
hamna mellan solen och jorden men det bör inte blockera någon större mängd solljus.

Elenin i augusti från STEREO B


Det finns dock några saker med Elenin som till och med förbluffar forskarna. Elenins koma det vill säga det gasmoln som omger kärnan har vuxit till över dubbla storleken från hur stor den borde vara och ingen verkar ha någon förklaring till detta. Detta kan göra att passagen blir mer ljusstark än vad man först trodde, det kan också vara bevis för att man gjort miss kalkyleringar om Elenin som kan ha betydelse. Det finns även teorier att man på något sätt försökt manipulera kometen genom att använda t.ex atombomber, detta skulle kunna vara en förklaring till den större koman. Man kan i så fall fråga sig i vilket syfte man gjort det.

Namnet Elenin är också lite intressant om man delar upp det i ELE och NIN skulle det kunna betyda: ELE som är extinction-level event och NIN som är ett sumeriskt tecken för drottning eller som en del av sumeriska gudinnors namn.

En annan sak som gör att det hela verkar lite underligt är att NASAs STEREO B kommer observera Elenin i 2 timmar om dagen i 2 veckor framåt. Det passar inte riktigt ihop med det faktum att NASA säger att Elenin är en väldigt vanlig och på gränsen till tråkig komet...

Om det kommer någon mer spännande de närmaste veckorna återkommer jag till ämnet. Eller om någon har några spännande infallsvinklar som jag missade...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning, kul att höra om alla stolliga "teorier" :) Som amatörastronom känns det dock bara komiskt hur mkt folk pratar om saker de egentligen vet så lite om. Min 5åriga grabb har bättre koll på kometer än vad många 2012 bloggare verkar ha :P

Anonym sa...

Får tyvärr sätta anonym här eftersom jag inte har konto etc.
jag tror inte på profetior om kometer som är jordens undergång. däremot vet jag att människan kommer utrota det mesta liv på planeten men planeten kommer överleva. frågan är om människan har en chans till överlevnad när man gjort slut på alla resurser och mat. människan är en parasit, den värsta sort som finns. Vilken planet vi än är på suger vi ut allt liv på den. det är det som håller på att hända med jorden. men sen när människan är utrotad så är vi inget hot mer som tur är. synd man inte har ett teleskop. skulle vara intressant att se kometen.

Rub sa...

Jag såg ett program på ett utländsk Tv kanal där de pratade om ELENIN, bla sade de att när den har stått i linje mellan solen och vår planet, har det inträffat katastrofer på jorden. Bland annat jordbävningen i Chile (27/2-2010) och jordbävningen i Japan i år.
Hur mycket sannning finns det i detta?