fredag 12 augusti 2011

Ny attack mot friheten på nätet: UK vill stänga sociala medier

De krafter som verkar för att kontrollera nätet och inskränka den digitala friheten tog idag det tillfälle som skapats av kravallerna i Storbritannien. Nu hotar premiärminister David Cameron att stänga av folk som misstänks uppmana till upplopp från nätverk som Facebook och Twitter. Detta låter som något som skulle kunna sagts i Kina eller under den "arabiska våren".   

Efter debatten sa David Cameron att inrikesminister Theresa May ska träffa representanter från bland annat Facebook och Twitter för att diskutera deras ansvar i upploppen. Cameron uppmanade även Twitter och Facebook att ta bort meddelanden, bilder och videoklipp som kan orsaka mer våld och instabilitet i landet.

Det känns inte riktigt rätt att samma folk som officiellt hyllade de sociala mediernas medverkan i den arabiska våren och dess betydelse för demokrati nu vill inskränka de digitala rättigheterna. Men under den senaste tiden har mer och mer hot mot den digitala friheten och mot nätanonymiteten vuxit fram. Och med vansinnesdådet i Norge i färskt minne kommer det pressas än hårdare mot anonyma bloggare.

I media: Ab, Ex

0 kommentarer: