tisdag 1 december 2009

Idag vaknade vi upp i en ny värld...

...Vi vaknade upp i ett land där all internet-trafik som passerar landets gränser registreras av FRA (Försvarets Radio Anstalt). Alla spår av personlig integritet på nätet är nu borta. Visst kan man säga att FRA har vissa restriktioner på sig, men på samma sätt som polisen bryter mot lagen när dom laddar ner trafikdata från mobilmaster kan man strunta i dessa restriktioner. Problemet är att systemet finns på plats och kommer att användas på sätt vi aldrig kommer att få veta.

I och med att jag nämner orden: terrorism, jihad, smutsig bomb och kärnladdning kan bloggen flaggas av FRA, ni som sedan besöker bloggen kan sedan i er tur flaggas och FRA kan hålla ett extra öga på vad ni gör på nätet. FRA kan läsa era mail, registrera vem ni mailar och vilka sidor ni besöker. Den första som läser detta inlägget är inte ni utan FRA.

Ett liknande övergrepp gällande post hade ingen accepterat. Att staten hade öppnat all post, kopierat breven, läst igenom breven och sedan skickat dom vidare hade de flesta inte accepterat. Varför accepterar vi då det när det gäller trafiken på internet? Den övervakningen går ju så mycket längre. Inte nog med att alla mail läses, alla sidor du besöker registreras, all chat-trafik och IP-telefoni registreras. Hade ni verkligen accepterat att staten spelade in alla era telefonsamtal, registrerat alla böcker och tidningar ni läst eller platser ni besökt? Det är exakt det som nu sker när det gäller er ”virtuella person”. Allt registreras.

Idag dör den personliga integriteten i Sverige och som vanligt motiveras detta med att det är för vårt eget bästa, vi måste skydda oss mot terrorism...

Idag dör inte bara integriteten, den blir mördad!

I media: Dn, SvD, Ab,

4 kommentarer:

Fredrik Liljegren sa...

Men, sanningen skall göra oss fria, så om jag skriver sanning i mina brev, så kanske även de på FRA blir fria när de läser dem.

Så lite för att fånga deras blickar: bomba riksdagshuset, mörda kungen, knäck drm, hacka polisen och spana på FRA.

Trevlig läsning, FRA. Har ni fler frågor så har ni min adress :)

dark & green sa...

Hej, Fredrik. Molotovcocktail

Vi kan ju hoppas att FRA blir fria i sinnet, men risken för det är lika stor som om 2 flygplan skulle störtas in i 2 höga byggnader.

Men välkomna gärna FRA´s superdator som förövrigt är en av de snabbaste på jorden genom att ge den ABC-stridsmedel och andra ord och fraser som den kan arbeta med.

Så upp till kamp.

Smittkoppor, pest och biologiska stridsmedel. Smutsiga bomber och granater...

Anonym sa...

Sånt där ni skriver nu nu med enstaka ord här o där har ingen betydelse, det är ju uppenbart.

Saken blir dock värre när jag som fotograf intresserad av gamla tiders hantverksmässiga fotografi söker på kemiska formler och ämnen, varav många ämnen mycket väl kan användas för att tillverka bomber.Jodå, i mitt surfande efter fotografiskt kemi-relaterad infomration, så har jag råkat komma in på sidor med rena bombrecept. Om då någon satt bevakning på de sidorna och registrerar besökande IP-nummer.. Övervakaren ser inte att jag konstaterade att sidan _inte_ innehöll det jag sökte efter, övervakaren ser bara att jag klickat på länken = begärt en kopia på informationen till min dator och faktiskt fått en kopia (annars hade jag ju inte sett sidan).

Just i mitt fall så är det kanske inte någon större fara, för jag är gruvarbetare och det brukar stå sprängarbas i min lönespecifikation. Så vid en närmare undersökning kan de avskriva mig på den punkten, det skulle ju minst sagt vara att gå över ån efter vatten i mitt fall om jag sökte sånt på nätet.

Men genom mitt yrke uppstår då en annan sak. Jag måste vara lite försiktig och tänka mig för. Numer kan jag inte deltaga i saker som mailinglistor och slutna forum där människor jag inte känner finns. Skulle jag ovetandes diskutera med någon som de i hemlighet stämplat som en skummis, så lär övervakaren trycka på alarmknappen när han inser kopplingen som kan göras..

Öppna saker som bloggar är dock mindre farligt, just för att det är öppet. Att skriva denna kommentar är ju en sorts publicering. Men det är lik förbannat mycket otrevligt att staten tagit sig friheten att kunna registrera vad jag läser på nätet. Mycket otrevligt.

Detta i sig innebär ju en källa till agg mot staten. Med tiden så får det givetvis långt vidare sociala konsekvenser i samhället. Det är liksom inte utan anledning som folk från forna östblocket såg det som moraliskt okej att mygla och lura staten så länge de kunde kommma undan med det. Baksidan på det myntet är just det som ligger i "komma undan", att leva sitt liv sas. under radarn. Att bli grå och trist, aldrig sticka ut och dra på sig uppmärksamhet. Vi behöver inte fundera särskilt länge över vilka konsekvenser det har för innovationsklimat, entreprenörsskap osv.. Återigen kan vi jämför med gamla östblocket, det var inte utan anledning som de var så efter sett till människors vardag, kunnandet fanns ju, många saker uppfanns och utvecklades i öst, men det var bara sådant som skedde på order uppifrån. Ledarna ville inte att de skulle vara på efterkälken, men i praktiken blev det så, mycket på grund av övervakningen eftersom ingen ville sticka ut, ta på sig ansvar och därmed få statens snokande på sig.

Dit mina herrar, är vi nu på väg.

Magnus.

Annorlunda sa...

Jag håller med dig i alla punkter! Som jag ser det var den dagen en sorgens dag för Sverige och dess befolkning.

Vi är många som har skrikit oss hesa för att få "de andra" att förstå vilken kränkande behandling regeringen utsätter sina medborgare för, att vår identitet nu inte bara är naggad i kanten utan i stort sett obefintlig. "De andra" lyssnade inte och nu kan vi bara vänta och se exakt hur stor katastrof det här kommer att innebära.

Vi som lever få se...