onsdag 2 september 2009

Gud är död, alla dyrkar Google

Vem eller vilka har störst makt på denna planeten? En av det mest troliga kandidaterna är Google.

Under direktsändning i SVT:s samhällsprogram Agenda i söndags afton lanserade kulturjournalisten Andreas Ekström idén att göra den 1 september till en helt Google-fri dag. ”Min uppmaning är snarare en pedagogisk övning för att belysa hur beroende vi är av Google än en direkt protest mot Google”, säger han till DN.se

Google´s hela idé bygger på att kontrollera och katalogisera ALL information på internet, detta inkluderar även dina personliga uppgifter genom att scanna dina mail i G-mail, registrera vilka videoklipp du sett på youtube mm. Google har även makten att censurera internet som dom gör i Kina och makten att plocka bort sidor från sina sökresultat som dom gjorde för företagaren Ted Valentin. Så att inte använda google är inte något som gör någon större skillnad, google har redan så stort inflytande över internet. Och även jag använder givetvis google, men jag förlitar mig inte helt på informationen därifrån. Google har helt enkelt väldigt bra tjänster därför ger vi dom den makten dom har.

Men visst finns det fler aktörer som har stor makt och som lagrar din personliga information. Facebook är också en stor aktör som har tillgång till otroligt mycket information om dig. Dessutom ägs det av personer som har kopplingar till CIA, även google har anklagats av före detta CIA agenter för ett samarbete.

Myspace ägs av news corp, en mediekoncern kontrollerad av Rupert Murdoch. Inom koncernen finns bland annat tv-nätverken FOX och My Network TV i USA, Sky i Storbritannien samt STAR i Sydostasien. News Corporation äger även Twentieth Century Fox, en amerikansk filmstudio med bas i Los Angeles, Kalifornien.News Corporation är ett av världens mest betydelsefulla mediaföretag. De av Rupert Murdoch kontrollerade medierna spänner ett brett fält och inkluderar flera med en folklig och populistisk prägel. Här ingår engelska tabloiden The Sun som med en upplaga på 3,2 miljoner är den största engelskspråkiga tidningen.

Här följer 2 klipp om google, facebook och myspace:I media: Dn,

1 kommentarer:

Maria sa...

WWW. Ja de tre W dyrkas verkligen överallt. Det går till överdrift..../Maria