onsdag 23 september 2009

Storebror vill att du ska tro på övervakning

Intresset för kamera­övervakning växer. Men kameror minskar inte våldsbrotten, visar en rapport från Brå. Rapporten har analyserat konsekvenserna efter att Landskrona installerat 16 övervakningskameror på fem gator i centrum. I området sker hälften av Landskronas alla anmälda våldsbrott utomhus. Rapporten visade att kameraövervakningen inte lett till en minskning av anmälda våldsbrott.

Så med andra ord hjälper inte övervakningen när det handlar om att förebygga brott vilket är en av huvudargumenten för de som tycker att övervakning är bra. Ett annat argument man ofta får höra är att man kan lösa brotten oftare om man har fångat det på kamera, men inte heller det är sant. Ofta begås brotten av personer som inte direkt kan identifieras av polisen vilket har gjort att polisen i slutet av augusti började publicera bilder på sin hemsida från allmän kamera­övervakning i jakten på misstänkta tjuvar. Man vill få allmänhetens hjälp med identifikationen.


Vilka vinner på övervakningen då? Ingen blir vinnare på att vi ständigt övervakas. Den enda vinnaren är storebror själv som skapar sig en maktbas i övervakningen. Hur materialet senare används är också ett problem. Dom flesta kommer nog ihåg hur video i rättegången om Göteborgskravallerna hade manipulerats av polisen.

Man kan också läsa vidare i DN och se att var femte skola övervakas. Man kan även läsa att bankerna vill ta del av andra bankers övervakningsmaterial. Vad är nästa steg? En nationellt övervakningsmyndighet som kan samla in alla data och samköra?


Köp inte storebrors argument att övervakningen leder till ökad trygghet och mindre brottslighet för det är bara lögner.


Följande video är ett intressant experiment som visar att polisen aktivt följer kameror i Storbritannien och inte bara passivt spelar in för att använda som bevis. I videon klär en person ut sig till en utomjording och ser hur snabbt polisen reagerar genom att se det i sina kameror. Rolig och samtidigt skrämmande.

I media: Dn, Dn, Dn, Ab, Ab, Ab,

4 kommentarer:

Albert sa...

Klistrat från Zaramis blogg:

"Rent generellt är det ju faktiskt så att repressiva åtgärder inte kan förhindra brott, om man inte inför totalt utegångsförbud och umgängesförbud för alla människor. Men ett sådant samhälle kan ju inte fungera så det är en ointressant variant. Våldsbrott kan bara förhindras genom att samhället förändras. Samhället måste förändras så att stressen blir mindre, livet blir lugnare, alkohol- och drogintaget mindre. Sådant löses inte med kameraövervakning och polisiära metoder."

Albert sa...

Dvs om man tror på den officiella förklaringen. Om man däremot har en konspiratorisk läggning är det lätt att föreställa sig att brottshotet endast används som svepskäl för att införa en massiv totalövervakning av befolkningen i hela EU.

Även om man har den orimliga inställningen att alla människor som jobbar med övervakning är 100% goda och felfria människor så måste man komma ihåg att nästa regering kanske inte är lika fläckfri som den nuvarande (påstår sig vara). När väl infrastrukturen är lagd kan den lätt utnyttjas av de som tar makten härnäst, eller gången efter det, för att hålla järnkoll på befolkningen. Kanske till och med i ett fascistiskt system. Det är inte så långsökt som det kan låta.

HCA sa...

"Allt som kan brukas, kan missbrukas". En gammal hederlig sanning.
Sen har vi "buset" som gång på gång visar sig vara steget före polisiära myndigheter. Små fjuniga tonåringar kan hacka sig in i Pentagon utan problem. Naturligtvis är övervakning av ondo (med få undantag), med en baktanke att man ska kunna använda detta till att öka trycket och makten över packet (folket).

Vi är försiktigt infasade i detta, med det ständiga argumentet "vi gör det för din trygghet" som stämplas i pannan på oss. Är man kritisk så är man automatiskt en skum filur som har något att dölja. Japp, det har jag också. Mitt privatliv kallas det...

Det började med övervakning i banker o.d.
Sen taxibilar (har de brotten minskat?).
Dessa förbenade fartkamerorna! Inte tusan har de räddat liv..
Skolorna...
Köpcentrum...
Hemmet (jodå, finns att köpa ett eget kit på telia.se så du kan övervaka ditt husdjur när du är på jobbet. Eller din man/fru/barn osv, men det är inte ett öppet argument.)
Fartkamerorna igen, förslag finns att de ska börja filma med dom istället. Konstant 24/7, så ALLA fastnar. Då kan de nämligen bötfälla kangurukörarna som gasar på mellan stolparna....
Sen har vi såklart FRA och IPRED som medelsvensson inte fattar eller bryr sig om...

Är det inte så att vi redan är i det totalövervakade samhället, men vi har inte fattat det?

Teleterror sa...

Sant som det var sagt!
Kameror kan inte stoppa kriminalitet, dom kan bara användas till att filma/fota.

Jag hoppas och önskar att fler och fler börjar inse det och att med alla kameror blir Sverige snart bara en taskig dokusåpa.

Nån som bestämt sig för att göra ett brott kan man inte stoppa med hot om risk för att bli fotograferad.

Enkel logik!!!!!!!