onsdag 2 september 2009

Personliga biljetter? Storebror ser ALLT du gör

SJ inför personliga biljetter vilket gör att du måste legitimera dig för att åka tåg. Detta ihop med flera bussbolags registrerande av resor och borttagandet av kontant-betalning gör att snart alla resor går att följa via bussbolagen och SJ. Snart går det inte resa alls utan att du registreras. Att funderingar om gps-system för bilar gör inte det hela bättre. Både staten och försäkringsbolagen har funderat på detta, försäkringsbolagen vill kunna följa bilen för att justera premien beroende på var bilen befinner sig och kunna mäta hur långt du kör. Staten funderar på att knyta skatten till körsträcka, med andra ord följa bilen med gps för att mäta sträckan.

Frågan är inte om vi kan övervakas eller om det görs utan vad ska informationen användas till och vem har makten över informationen.

Detta är ännu ett intrång i positionerings-integriteten. Det går redan idag få tag på en mängd positionsdata om en person via mobiltelefonen, via din ip-adress när du surfar, dina resor om du reser med t.ex västtrafik och nu även med SJ, användande av kreditkort mm. Vart kommer det sluta? Ett chip i kroppen som ersätter alla identitetshandlingar, kreditkort, busskort, flygbiljetter, medicinska journalen och ett gps-chip? Redan idag finns experiment med alla dessa funktioner i olika chip. När kommer ett chip som innehåller alla funktioner och lite till? Inom några år kommer nog de första att implantera med dessa RDIF chip.

I media: Dn, Dn, Dn, SvD, SvD, SvD, Ab, Ex

0 kommentarer: