onsdag 4 november 2009

Konspirationsteorier är bra för samhället.

Bemötandet av alla som är tveksamma till massvaccinationen mot svininfluensan har gått in i ett nytt skede. Taktiken verkar nu vara att försöka förlöjliga alla som är emot en massvaccination och klassa dom som konspirationsteoretiker. Vad många glömmer är att konspirationer faktiskt finns, alltid har funnits och alltid kommer att finnas. Personligen känner jag till ett antal konspirationer där jag själv eller någon jag känner faktiskt mer eller mindre varit delaktiga. Detta kommer från min erfarenhet inom det politiska arbetet. Jag känner till konspirationer på kommunalt plan och konspirationer som skett i partiers partistyrelser, men som de flesta inte är medvetna om.

Vad är då en konspiration? Jo, en konspiration (av latinets conspirare: "Andas tillsammans") eller sammansvärjning syftar på ett hemligt samarbete mellan en grupp individer med dunkelt, olagligt eller illasinnat syfte. Att konspirationsteoretiker arbetar med att försöka belysa det hemliga samarbetet som leder till vissa beslut i stort och smått är ett tecken på ett sunt samhälle. Däremot att argumentera att konspirationsteorier bara skulle vara nonsens är att glömma historien. Många viktiga historiska händelser har startas av just konspirationer, idag kallas dom historiska faktum och ingen skulle kalla dom konspirationsteorier.

När det gäller svininfluensan och vaccinet är just nu propagandan och lobbyn för massvaccination på hugget mot konspirationsteoretiker och de som är emot en massvaccination. Detta kan tyckas självklart för alla som inte tror att konspirationer faktiskt finns och dom som endast sett de mest extrema konspirationsteorierna som t.ex att världens ledare alla är ödlor från en annan dimension. Men faktum är att de flesta kan skrämmas att sätta sig in i något bara man kallar det för en konspirationsteori, detta är djupt beklagligt då man inte längre ser till argumenten och till de fakta som finns. Man spelar helt enkelt på folks känslor istället och just ordet konspirationsteori är för många negativt värdeladdat, ett ord som används för att förlöjliga personer.

Fakta är ju fortfarande att svininfluensan är i de flesta fallen mildare än en vanlig influensa. Dödligheten är minst 5 gånger lägre än en vanlig influensa. Är den informationen konspiratorisk? Nej, det är fakta.

Att vaccinet är dåligt provat speciellt bland riskgrupperna samt gravida och barn, är det en konspirationsteori? Nej det är ju fakta.

Bara 6 länder i EU gör som oss och massvaccinerar, är de som inte vill massvaccinera i Sverige då också konspirationsteoretiker? I så fall är ju den största delen av EU konspirationsteoretiker.

Se bortom ordet konspirationsteori och titta på argumenten istället.

I media: Dn, SvD, SvD, SvD, Ab, Ab, Ab, Ex, Ex, Ex, Ab, Ex, Dn, Ab, Ab, Ab, Gp, SvD, SvD,

I bloggar: Newyn noterar…, Annorlunda , Tornevalls Corner, Röda Malmö, Anders Nilsson, (r)evolutionär

16 kommentarer:

Annorlunda sa...

Hej! Känner mig genast manad att svara. Jag ber om ursäkt om jag förlöjligat alla som inte vill ta vaccinet i mitt inlägg igår(kanske inte det du syftade på men jag passar på i alla fall). Det var inte min mening. Min mening var att ta upp just de SOM JAG ANSER befängda konspirationsteorier som cirkulerar. Om tex FBI vill få ner antalet invånare i världen hoppas jag att de väljer typ Kina istället för lilla skit-Sverige... Jag är för konspirationsteorier i allmänhet, men bara om det är vettiga sådana!

Sen vill jag också säga att mycket i mitt inlägg är en reaktion på alla de påhopp jag fått för att jag valde att vaccinera mig. Jag tvingar ingen att se på vaccineringsfrågan som jag gör och jag blir mycket irriterad när andra försöker få mig att ändra mig till att tycka som någon annan gör.

Ingen VET hur framtiden ser ut, om influensan kommer, om den slår till hårt eller lite eller vilka muterade former som kommer att dyka upp. I och med att vaccinet inte är testat anser jag att det är lika mycket risk att ta vaccinet som att avstå från att ta det.

dark & green sa...

Annorlunda: Tack för svaret. Jag pekade inte ut dig speciellt, men då du länkat till mig valde jag att ta med din blogg som ett exempel.

Jag håller med om att alla ska välja själva, men jag tycker att det är viktigt att försöka balansera upp debatten en aning genom att sprida information som media i regel inte tar upp. Just att göra information tillgängligt är en viktig del i detta.

Att ingen vet hur framtiden ser ut är helt rätt. Men man bör då även tänka på att en muterad form av svininfluensan kan vara så betingad att dagen vaccin kan vara helt verkningslöst.

Själv tänker jag inte vaccinera mig. Det är ett informerat val jag gör genom att jag har tagit till mig stora mängder information. Men om jag var i en riskgrupp eller i någon annan situation kanske jag skulle överväga att vaccinera mig.

Fortsätt tänka kritiskt...

HumanLabRat sa...

Ha ha! Jag har ju skrivit på min blogg att konspirationsteorier inte finns så jag tog nog åt mig lite! Frågan är ju vad begreppet används för och vilka som i dagens samhälle blir kallade för konspiratörer. Har skrivit ett nytt inlägg om begreppet på min blogg.

dark & green sa...

HumanLabRat: Jag läste ditt nya inlägg. Mycket bra skrivit. Träffsäkert att jämföra med Israels användande av antisemitism.

Anonym sa...

Som vanligt ett bra inlägg.

Jag har funderat kring den plötsliga bristen på vaccin och haft mina egna teorier angående detta. Tyvärr bekräftades dessa misstankar av en film som innehåller ljudupptagningar från ett CFR-möte som hölls den 16 oktober. Det var väl för c:a 14 dagar sedan som de började prata om vaccinbrist här i Sverige?

http://www.youtube.com/watch?v=YObOBnAeH3g

Anonym sa...

CFR, Council of Foreign Relations - googla det och läs några veckor!!!

Vem är inte med i CFR?
Det Korporativa globala nästet!!!

GlaxoSmithKline och Baxter och senatorerna och storföretagen och Pentagon strategerna CNN Newsweek NY times krönikörer och resten av etablissemanget.

CFR är en frizon från det demokratiska beslutsfattandet i västvärlden, där man kan köpa och sälja vad som helst fritt!!

Obeprövade vacciner med globala kontrakt tex.

Kolla upp den här organisationen och flera liknande innan ni börjar snacka strunt om konspirationer

Ja, jag hörde också att CFR är inblandat i den här härvan som i allt annat amerikanska politiker gör!

Bra och nykter blogg!
Tack!

Janne

Anonym sa...

Anledningen till att massvaccinationen koncentrerats här uppe i väst ser jag inte som en tillfällighet. Nya testobjekt behövs. Friska och sunda människor som inte håller på att duka under i HIV och andra sjukdomar. Således läggs försöksproceduren här istället för i Afrika. Denna gången.

Vad sägs om den teorin? ;-)

Anonym sa...

Måste tillägga:

Anledningen till att förlägga den här är ju naturligvis även en ekonomisk fråga. Vi betalat har för vaccinet/försöken och är lätta att få med på en vaccinationsomgång eftersom vi är drillade västlänningar som följer lagar och föreskrifter som fårskocken. Så lätt det skulle bli var det tänkt. Men så blev det inte alls så och rätt som det var så dog folk till höger och vänster. Men inte i svininfluensan utan av "döden"...

Att det skapas konspirationsteorier kring detta vaccin och influensan är väldigt begripligt. Det är ju liksom öppet mål..

Anonym sa...

"Dessa har dött av svininfluensan" står det i Expressen idag.

DE DOG AV SVININFLUENSA?

Landstingspolitikern, 48, Örebro:
Dog av hjärtinfarkt.
Simon Hemko,3, Stockholm:
Dog av sin systemsjukdom samt hade två olika influensor
Man, 55, Västerås:
Hade nedsatt förmåga pga återfall i cancer samt cellgiftbehandling.
Man. 37, Uppsala:
Tillhörde en riskgrupp. Det framgår inte vilken.
Flicka,8, Haparanda:
Var svårt astmasjuk enl. Piteåtidningen.
Kvinnan, pensionär, Kiruna:
Hade inte svininfluensa enligt PCR i Umeå.

Så vilka har DÖTT av SVININFLUENSAN egentligen?

Dessutom så drar en dödlig farsot inte fram punktvis över hela landet. Den plöjer på som inlandsisen.

Och varför vill inte skolöverläkaren i Gävle tala om hur många av de vaccinerade barnen som fick åka ambulans pga av allergiska reaktioner efter dom fått vaccinet? Fyra stycken vad vi vet. Men hur många var det?

Allt stinker så unket. Så hur gör man folk desperata för att få dom att ta det dyrinköpta vaccinet? (tillverkat INNAN influensapandemin inte att förglömma)

1. Sprider skräck genom att påstå att det tagit slut. Rädsla fungerar alltid. Då blir folk förbannade och sluter sig samman i sin iver att få vaccin. Ska ha-faktorn.

2. Pekar ut kritiker och skeptiker som konspirationsteoretiker.

3. (mindre lyckat) Försöker vända folk mot folk med hänvisning till slagdängan SOLIDARITET.

JANNE O sa...

Afrikametoder, ja!

Rockefeller och Gates foundation har kartlagt Afrika med samma medel.

"Det finns för många människor",
säger miljardärerna i kör!

Kanske även för många västerlänningar!

Varför ska vi vaccineras?

WHO har en ny global hälsostandard som testas i år är min gissning! Det här är ju globala system.

Alla människor ska vaccineras på samma sätt som kor ska det och hästar och hundar som går ut på en global marknad!

Vi får se när propagandan kommer i den andra vågen nästa år!

Rabies, nästa år?

Anonym sa...

Är det någon annan än jag som ser kraftiga tendenser i att ökad skrämselpropaganda ger ökade OBS misstänkta fall på sjukhusen

Jag tror att fler som har influensasymptom söker sig till sjukhus när media exploderar i skrämselonani. Sedan till något jag inte riktigt uppmärksammat på det sättet tidigare en artikel i expressen tror jag orkar inte leta visar iaf hur media och olika styrelser i sverige manipulerar siffor

såhär skrivs det

antalet sjuka barn i influensan ligger på 30% i sthlm området, i resten av landet ligger den på 15%
Statistikerna på socialstyrelsen menar att den totala procenten i landet är 30% med argumentet att övriga landet måste vara dåliga på att rapportera?? VA jag blir heeeeeeelllt chockad hur kan man vara så maximalt okunnig och korkad i en statistisk beräkning i ett så viktigt sammanhang? personen som utfört beräkningen borde få sparken Omedelbart, så får det inte gå till. Är alla Sveriges siffror beräknade på samma sätt? när alla siffor i media skiljer med över 100% ibland och de svänger som bergodalbana börjar man undra.

Anonym sa...

Nja, bra är väl att ta i. Lite underhållande möjligen!

dark & green sa...

RED: Någon måste ju ifrågasätta saker... Du tillhör dock inte dom som gör det.

Dig har jag sett på många bloggar, spridandes propagandan att alla borde vaccineras och att allt annat vore en katastrof...

Anonym sa...

Men kära rara "Green", hur kan du påstå det? Jag ifrågasätter ju ditt budskap :D

Så trevligt att du sett att jag är engagerad - men kanske inte som du tror och definitivt inte i termer du vill beskriva det. Citerar dig:

"Dig har jag sett på många bloggar, spridandes propagandan att alla borde vaccineras och att allt annat vore en katastrof..."

Upp till bevis! Var och när? Eller är detta påstående ytterligare ett exempel på egenpåhittat "sanning"?

Äh, du slipper leta! Du hittar inget ändå. Ha en trevlig helg istället!

Snilleblixten sa...

10 stora verkliga konspirationer som har skett genom historien:

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread83236/pg1

dark & green sa...

RED sa: "Det är rent otroligt hur mycket dumheter som sprids på nätet.
Jag vill gärna ställa detta till rätta och kan nu berätta att regeringen planterat konspirationsteorierna om vaccinet i syfte att så många som möjligt ska dö av influensan. De tror nämligen att fler alliansväljare än oppositionens kommer att ta sprutan.
Ja, det är helt sant, i alla fall lika sant! "

Ok, det verkar som om du kanske är seriös och lanserar din egen teori då... Jag som trodde att du genom ironi försökte avvisa alternativa teorier till fördel för den officiella propagandan...