söndag 19 juli 2009

När ska vi lyckas landa på månen?

Vi börjar närma oss 40 årsdagen för en av de största konspirationerna i modern tid. Dagen då vi alla lurades att tro att människan landat på månen.

Hur lättlurade är vi människor?

Jo, är det någon som kommer ihåg när Orson Welles ”världarnas krig” sändes i amerikansk radio 30 oktober 1938 och fick stor ryktbarhet då den var så verklighetstrogen att hundratusentals amerikaner, trots information före, under och efter sändningen, blev övertygade om att det var verkliga händelser som skildrades. En man var beredd att skjuta sina döttrar så att inte marsianerna skulle få lägga vantarna på dem, och många ringde sina vänner och varnade dem för det utomjordiska anfallet så att även dessa vänner flydde från städer för att rädda sig. Detta var ändå på ”skoj”, men något händer när människor ser något på Tv eller hör något på radio, automatiskt tar man informationen som en absolut sanning och stänger av sitt kritiska tänkande. Och det är det som fortfarande händer.

Något annat som känns underligt just nu är att man helt plötsligt har hittat originalfilmerna igen och att vissa delar är överspelade. Vad många inte vet är att originalinspelningarna är av mycket högre kvalitet än de som direktsändes. Att tappa bort filmerna med något som skulle kunna vara ett av historiens viktigaste ögonblick (om det var sant) är inte troligt. Inte heller är det troligt att man skulle ”råka” spela över vissa delar. Det vore som om man spelade över sin bröllopsvideo med slutet av ett avsnitt med ”scrubs” bara för att man inte vill missa det... Man kanske har valt att granska filmerna för att få bort eventuella avslöjande delar, klippa bort dom och sedan lämna tillbaka filmerna.

Att sen låta Hollywood restaurera och använda digital teknik för att fixa till de sista ”problemen” med filmerna är ju sen helt perfekt för att döda alla konspirationsteorier.

Jag vill även tipsa om en film som heter ”Was It Only a Paper Moon”, den finns att köpa på nätet, men även att hitta t.ex här.

Källor i media: Dn, Dn, Dn, SvD, SvD, Ab, Ab, Ex, Ex,

6 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Oavsett om det är en "Paper Moon" eller inte så handlar det om vi, mänskligheten, skall ha en framtid eller inte.

Kort och gott så handlar det om riskspridning.
Ifall mänskligheten inte skall förbli en parantes i vår planets historia så är nästa naturliga steg att vi människor och allt annat vi har med oss, söker oss bortom vår egen planet, och etbalerar kolonier på andra himmlakroppar.

Riskspridning handlar om att inte lägga alla ägg i samma korg. Vid minst fyra tillfällen, under livets historia på vår planet, har 90% av allt liv utplånats på grund av tidigare naturkatastrofer, och fått börja om.

När vi nu har begåvats med intelligens och en smula förstånd, så har vi möjligheter att förekomma vår egen utplåning.

För inspiration kolla in den fantastiska dokumentären "The Mars Underground" med rymdpionjären Robert Zubrin.

http://alturl.com/yg8a

dark & green sa...

Ja, Jag kan inget annat än att hålla med...

Förövrigt har jag även sett "The Mars Underground" och kan även jag rekommendera den.

Justin Timberlake sa...

Kan även hålla med om att det var en bluff, har sett i stort sett alla klippen som finns både ute på nätet samt på dom filmer som visats. Dom flesta värkar vara inspelade i studio eller utomhus, vissa är även "photoshoppade" eller väldigt bra dirigerade med annat program. Med den tekniken vi har idag så skulle det inte förvåna mig om dom har gjort några "edits" i klippen. Sen en annan sak jag inte förstår, efter dom landat på månen och sedan ska flyga iväg, hur kan dom lyfta? Dom kan ju inte åka rakt upp i luften utan syre till motorerna, eftersom det inte finns något syre i rymden.

U sa...

"Dom kan ju inte åka rakt upp i luften utan syre till motorerna, eftersom det inte finns något syre i rymden."

Men snälla....
Läs på lite innan du kommer med dumheter.
Du tror inte raketmotorer använder bränsle som innehåller sitt eget oxidationsmedel, eller?

barQuest sa...

Trött jag blir! Det är helt ok om ni slutar tro på Tomten när ni växer upp. Men det lustiga med alla konspirationsteoretiker är att hela världen är en plats för intrikata konspirationer. Med så mycket konspirationer på gång kan knappast någon annan verksamhet pågå någonstans i världen.

dark & green sa...

Det finns en massa konspirationer runt om i samhället. Att kategoriskt avfärda alla konspirationsteorier utan att sätta sig in i ämnet är värre än att tro på tomten, det är korkat... Men men konspirationer kan finnas just på grund av alla "får" som barQuest som lätt kan ledas dit det är meningen att dom skall hålla sig.