torsdag 16 juli 2009

Vaccinera mot lunginflammation istället!

Flera tidningar (1, 2, 3, 4) rapporterar om det första allvarliga fallet av svin influensa i Sverige idag. Vad kan man då göra för att skydda sig redan nu? Du kan om du är orolig faktiskt vaccinera dig mot lunginflammation. Det är den farligaste följdsjukdomen som svininfluensan ger och det finns faktiskt vaccin som kan vara till stor nytta redan framtagit.

Ett vaccin mot själva svininfluensan är som ett tveeggat svärd. Det ger ett viss skydd mot svininfluensan men minskar bara dödligheten med 15 – 20 %, det kan ju vara positivt om man är kroniskt sjuk. Men man får inte glömma att vaccinet också kan leda till allvarliga biverkningar i form av nervologiska skador och i värsta fall även dödsfall. (Risken är inte så stor men den är mycket allvarligare än sjukvåden berättar om.) Men är man frisk bör man inte utsätta sig för influensa vaccin i onödan. Den andra sidan av detta är att detta nya virus inte har förekommit tidigare och immuniteten hos befolkningen är låg. Då borde man kanske bli smittad så att man bygger upp ett immunologiskt grundskydd, det gör faktiskt inte vaccinet på samma sätt. Om svininfluensan senare muterar och blir farligare är det tveksamt om vaccinet ger något skydd i huvudtaget.

Så vad ska man göra? Om man är fullt frisk ska man nog undvika att vaccinera sig i första skedet. Är man orolig kan man vaccinera sig mot följdsjukdomarna som lunginflammation och kanske hjärnhinneinflammation om man inte har ett fullt skydd mot det.

8 kommentarer:

Snusk_Per sa...

Tyvärr så ha de flesta som har dött av lunginflamation i samband med svininfuensan drabbats av en viral lunginflamation. Vaccinet som finns ges mot pneumokocker - den vanligaste orsaken till bakteriell lunginflammation. Det finns inget vaccin mot viral lnginflamation.

dark & green sa...

Det är förvisso sant, men behandling med tamiflu bör fungera bra i många av de kritiska fallen med svininfluensa med viral lunginflamation. Att människor dör av influensa går inte att undvika vare sig vi massvaccinerar eller inte.

Snusk_Per sa...

Nja alltså, respiratorer är det som främst räddar de som drabbas av den svåra virala lunginflamationen. Tamiflu kan i bästa fall göra sjukdomsförloppet kortare eller mildare, men åker man på lunginflamationen så är det respirator som gäller. Om det är nåt man nu har kunnat belägga så är det att H1N1 har en större lungpåverkan än vanlig säsongsinfluensa och att risken för svår lunginfalamation är betydligt större. I Nordamerika har redan tusentals vårdats i respirator. I Kanada har man pga detta nu snabbt inhandlat fler respiratorer eftersom man förväntar sig att det kan bli brist på dem om smittspridningen ökar. Det vore intressant att veta om Sverige har sett över denna fråga eftersom jag betvivlar att det finns nån större beredskap för att vårda många i respirator samtidigt.

Jag tror iofs inte heller att vi ska hänga upp oss alltför mycket vid vaccinet. Jag tror framförallt att det kommer att komma alldeles försent.

dark & green sa...

Jag har inte sett några studier på att H1N1 skulle ha en större lungpåverkan än en vanlig influensa. Och med tanke på mörkertalet av svininfluensa som tros vara på en faktor upp till 10 tror jag inte att det är troligt.

Och visst respiratorer är nödvändiga i vissa fall, men det samma gäller vid vanlig influensa. Det som skulle kunna vara oroande är den snabbare spridningen av svininfluensan. Men eftersom den fortfarande är mildare än en vanlig influensa vet vi helt enkelt inte hur många som kommer bli allvarligt sjuka. Det kan ju vara så att 10 gånger så många faktiskt har fått svininfluensan men misstagit det för förkylning pga av milda symptom.

Snusk_Per sa...

Fast H1N1 är inte mildare än säsongsinfluensan. Tyvärr är det tvärtom och det enda skälet till varför dödligheten än så länge har varit låg är att åldringar inte ens smittas i nån högre utsträckning. Över 90% av alla som dör av influensa årligen är åldringar. Angående lungpåverkan så kom en första studie för bara några dagar sen. Tyvärr har svenska medier och även experter inte alls hängt med i den rapportering som kommer från länder som är hårdare drabbade:

"H1N1 swine flu attacks the respiratory system in a more sustained way than the standard seasonal virus, research in animals shows.

Tests showed swine flu multiplies in greater numbers across the respiratory system, and causes more damage.

And instead of staying in the head like seasonal flu, it penetrates deeper into the respiratory tissues - making it more likely to cause pneumonia. "

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8148709.stm

Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan kalla influensan för mild när vi har omkring 200 bekräftade fall och redan har fått två allvarliga fall av ungdomar som har hamnat i respirator. Föreställ dig vad som skulle ske om den andelen allvarliga fall håller i sig samtidigt som flera miljoner svenskar insjuknar.

dark & green sa...

Problemet är ju just att den ÄR mild. Rapporter finns från USA att kanske upp mot 1 000 000 har eller har haft svininfluensan. Men där emot finns bara 37,246 bekräftade eller mycket troliga fall. Man behöver inte vara mattegeni för att förstå att studier som bara räknar bekräftade fall blir mycket allvarliga.

Snusk_Per sa...

Fast du har ju fel! För barn, ungdomar och vuxna människor upp till säg 60 år så är H1N1 betydligt allvarligare än säsongsinfluensorna. Bland de som har vårdats på sjukhus eller som har dött i USA så har medelåldern varit mkt låg. Vid en vanlig säsongsinfluensa så hade en överväldigande majoritet av de allvarliga fallen rört åldringar.

Än så länge så har ändå dödligheten varit låg, men det finns inga garantier för att det förblir så. Det vi har sett i USA har varit en måttlig första våg under vår och sommar. Tidigare har man sett att influensor uppträder mer aggressivt i höst och vinterklimat så det finns en risk för att läget förändras till det värre nu i höst. Dessutom så kommer långt många fler att insjukna i höst vilket gör att man kommer att få svårarare att ta hand om de allvarliga fallen på ett adekvat sätt. Nåt som oftast glöms bort är ju att även om dödssiffran i USA har varit rätt låg så har antalet svårt sjuka varit långt mkt högre. Nu har jag inte sett nån siffra på ett tag men redan i början av juni så läste jag att över 2000 hade vårdats i respirator. De är inte en obetydlig siffra ens om en miljon redan då var sjuka.

dark & green sa...

Det finns en naturlig förklaring till att yngre är överrepresenterade. Virus av denna typen har inte cirkulerat på länge i samhället och de äldre har troligtvis ett bättre immunologiskt grundskydd mot viruset. Därför dyker även de allvarligare fallen oftare upp bland yngre. Det är helt naturligt.

och som du skriver är dödligheten låg, men om det förblir så eller inte vet varken du eller jag. Varken du eller jag kan heller säga om en mutations som gör viruset farligare faktiskt skulle skyddas av nuvarande vaccin. Det beror på vem man lyssnar på, läkemedelsindustrin säger att det skulle skydda, men oberoende forskare (även i Sverige) säger att det troligen inte skulle skydda.

Min grundsyn är få svininfluensan nu medan den är relativt ofarlig för att få bättre skydd när den väl blir farlig.